Loading...

Александра Јанковић

Александра Јанковић

АЛЕКСАНДРА ЈАНКОВИЋ

Рођена је 1971. године у Сплиту. Дипломирала је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, у класи проф. Миленка Маричића и Бранислава Мићуновића. Стални је члан ансамбла Атељеа 212.

Позоришне представе и улоге, избор:

ЦНП: Дон Жуан се враћа из рата (Лезбијка); Торпедо: Overlaping, Етно-раве циркус; Атеље 212: Двије (Лена), Америка, други део (Ирена), Пут у Нирвану (Нирвана), Велика бела завера (Кортни Лав), Друштвена игра (Давид), Немреш побјећ од недјеље (Она), Хитлер и Хитлер (Лекар), Пластелин (Људмила Ивановна), Улога моје породице у светској револуцији (Румена), Невиност (Ела), Револуција: Мастер клас (ко-аутор/извођач), Лице (Соловљева), Поморанџина кора (Зрела), Свици (Клара), Отац на службеном путу (Анкица), Пошто паштета (Славица Еклстон), Режим љубави (Бранка), Тестирано на људима (Романтична); ЈДП: Скакавци (Дада), Хамлет (Гертруда), Барбело, о псима и деци (Милица), Хинкеман: шта мора нека буде (Стара госпођа Хинкеман), Судњи дан (Еби Прескот); продукција Хартефакт: Глад, Гробница за Бориса Давидовича; D&A Co: Каучинг.

Филм и телевизија: Удри јаче манијаче, Te qiero, Радиша, Буђење из мртвих, Седам и по, Не скрећи са стазе, Одбачен, Артиљеро, Мали Будо, The love Europe project, Ајвар, Кошаркаши, Вратиће се роде, Село гори, а баба се чешља, Будва на пјену од мора, Певај, брате!, Улица липа.

Награде: „Стеријина награда” и награда „Зоран Радмиловић” за глумачку бравуру за улогу у представи „Америка, други део”; „Зоранов брк” за улогу у представи „Немреш побјећ од недјеље”; „Бранка и Млађа Веселиновић” за улогу у представиХинкеман: шта мора нека буде”; плакета „Жанка Стокић” за најбоље глумачко остварење за улогу у представи „Судњи дан”.