Loading...

Aleksandra Janković

Aleksandra Janković

ALEKSANDRA JANKOVIĆ

Rođena je 1971. godine u Splitu. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milenka Maričića i Branislava Mićunovića. Stalni je član ansambla Ateljea 212.

Pozorišne predstave i uloge, izbor:

CNP: Don Žuan se vraća iz rata (Lezbijka); Torpedo: Overlaping, Etno-rave cirkus; Atelje 212: Dvije (Lena), Amerika, drugi deo (Irena), Put u Nirvanu (Nirvana), Velika bela zavera (Kortni Lav), Društvena igra (David), Nemreš pobjeć od nedjelje (Ona), Hitler i Hitler (Lekar), Plastelin (LJudmila Ivanovna), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (Rumena), Nevinost (Ela), Revolucija: Master klas (ko-autor/izvođač), Lice (Solovljeva), Pomorandžina kora (Zrela), Svici (Klara), Otac na službenom putu (Ankica), Pošto pašteta (Slavica Eklston), Režim ljubavi (Branka), Testirano na ljudima (Romantična); JDP: Skakavci (Dada), Hamlet (Gertruda), Barbelo, o psima i deci (Milica), Hinkeman: šta mora neka bude (Stara gospođa Hinkeman), Sudnji dan (Ebi Preskot); produkcija Hartefakt: Glad, Grobnica za Borisa Davidoviča; D&A Co: Kaučing.

Film i televizija: Udri jače manijače, Te qiero, Radiša, Buđenje iz mrtvih, Sedam i po, Ne skreći sa staze, Odbačen, Artiljero, Mali Budo, The love Europe project, Ajvar, Košarkaši, Vratiće se rode, Selo gori, a baba se češlja, Budva na pjenu od mora, Pevaj, brate!, Ulica lipa.

Nagrade: „Sterijina nagrada” i nagrada „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru za ulogu u predstavi „Amerika, drugi deo”; „Zoranov brk” za ulogu u predstavi „Nemreš pobjeć od nedjelje”; „Branka i Mlađa Veselinović” za ulogu u predstavi „Hinkeman: šta mora neka bude”; plaketa „Žanka Stokić” za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Sudnji dan”.