Loading...

И опет сензационално завршавамо сезону

И опет сензационално завршавамо сезону

Вечерас у Загребу у Позоришту Керемпух, Народно позориште Суботица биће прозвано два пута.... 

Награда за најбољу представу целини припала је нашој представи „Кус петлић“, а награду за најбољу глумицу добила је Миња Пековић. 

Тако је одлучио жири међународног фестивала 46. Дани сатире Фадила Хаџића, у саставу Катарина Пејовић (драматуршкиња), Ксенија Пајић (глумица) и Бојана Радовић (новинарка и позоришна критичарка). Међународни фестивал који постоји од 1976. године и подсећа нас на важност хумора, ове године од 3. до 21. јуна, угостио је 11 представа из Загреба, Сплита, Пуле, Ријеке, Сарајева, Београда и Суботице. Представа „Кус петлић“, коју је по тексту Александра Поповића режирао Милан Нешковић, осим бројних награда у земљи, сада је добила признање и ван ње. Било је задовољство бити сведок извођењу ове представе у пуној сали Позоришта Керемпух, а реакције публике биле су невероватне, доживели смо овације које су трајале и трајале... Након представе, ансамблу су прилазиле колеге глумци, критичари, љубитељи позоришта и већ тада смо знали да је квалитет ове представе препознат и ван граница земље и да ће то сигурно потврдити и фестивалски жири, што се и догодило.

Милош Николић, директор Народног позоришта истакао је да је заиста поносан на свој тим који је остварио огроман успех...

„- О представи „Кус петлић“ и о редитељу Милану Нешковићу, имам само речи хвале. Током ове године, ова представа је на свим фестивалима на којима је учествовала освојила најпрестижније награде. Велико ми је задовољство зато што можемо да сарађујемо са тако еминентним редитељем какав је Нешковић. Никако се не сме умањити ни допринос осталих колега које учествују у овој представи. Глумци су,  главне женске и мушке улоге, одиграли фантастично, споредне улоге такође, техничко вођство одлично. Наша Миња Пековић је једна од најбољих позоришних глумица данашњице, што је и овом приликом потврдила. Од децембра 2007. године од како је постала део суботичког ансамбла, толико пута је показала свој раскошни таленат и побрала симпатије и аплаузе публике. У представи „Кус петлић“ Миња блиста и заиста маестрално носи читаву причу. Дакле, то је скуп професионалаца и великих уметника, па ме зато и не чуди толики број награда. Још једном им се захваљујем на професионализму и честитам на свим освојеним наградама. Искрено ми је задовољство  водити овакав тим“, закључио је Николић.

Миња Пековић, још увек под утиском извођења у Кремпуху, пренела нам је свој доживљај са фестивала: 

“Петлићи у Загребу - то је било неко чаробно вече! Нисмо ни слутили да ћемо имати тако топао и срдачан пријем код публике. Као да су дисали с нама у истом ритму. Био је то један од "оних" тренутака - оних који се заувек памте. Кад ми је јављено за награду - најежила сам се. Ово је највећи позоришни фестивал на коме сам ја имала прилику да учествујем, те је овом наградом мени учињена изузетна част. А оно сто ми причињава посебну радост јесте топлина која се после "Кусог петлића" разлива међу свима нама који смо се те вечери сусрели.“

Победничку представу “Кус петлић”, у јулу ће видети и црногорска публика, пошто Народно позориште учествује и на 36. фестивалу Град театар Будва.

 Заокружујући полако ову сезону, директор Милош Николић се осврнуо и на номинацију за награду "Патакијев прстен".

„- На  свечаном завршетку сезоне у  Драми на мађарском језику Народног позоришта у Суботици објављене су номинације, па су  Тамаш Хајду за улогу у представи "Живи песак" и Чила Памер за улогу Маше у представи "Три сестре", кандидати за награду "Патакијев прстен". Ово је веома престижна награда која се сваке године додељује за најбоље глумачко остварење на мађарском језику у Војводини. Велика је част за све нас да имамо ове године две номинације. Честитам колегама и сматрам да су апсолутно заслужно номиновани за ову награду.“

Обе драме очекује још учешће на фестивалу у Кишварди као и на фестивалу у Будви. Након тога идемо на заслужени кратак одмор и брзо се враћамо раду на новим представама, које ће се у следећој сезони наћи пред публиком.