Loading...

Суботичко Народно позориште потписало је протокол о сарадњи са Српским народним позориштем из Новог Сада

Суботичко Народно позориште потписало је протокол о сарадњи са Српским народним позориштем из Новог Сада

Данас, 18. јуна потписан је протокол о сарадњи, који ће озваничити и унапредити сарадњу Народног позоришта из Суботице и Српског народног позоришта из Новог Сада. 

Овај документ је резултат обостране жеље да се унапреди сарадња и подигне ниво културних дешавања у овим градовима.

Милош Николић, директор Народног позоришта из Суботице рекао је да је потписивање овог протокола о сарадњи веома значајно за обе институције културе.

- Изузетна ми је част, да ја као директор Народног суботичког позоришта, заједно са својим колегама, започнем један нови модел промовисања и унапређења културних садржаја и то уз најзначајнију културну институцију у Војводини, какво је свакако Српско народно позориште из Новог Сада. Грађани Суботице ће имати прилику да уживају у најбољим представама и другим културним садржајима и то ме веома радује. Поред драме, Српско народно позориште има оперу и балет. Очекујем у најскоријем временском року, да суботичка публика ужива у оперским аријама и фантастичном извођењу новосадског балета. Задовољна публика нам је увек на првом месту. Такође, захваљујем и управнику Српског народног позориште из Новог Сада, господину Зорану Ђерићу, као и свим осталим колегама из ове институције, који су препознали огроман значај потписаног протокола. Сигуран сам да ће наша сарадња бити веома плодоносна и да ће бити на обострано задовољство.

Николић је нагласио да је сарадња између институција веома важна, како за саме културне установе, тако и за оба града, али и за публику.

- Протокол је потписан у циљу уметничке сарадње ове две установе културе, која ће омогућити унапређење културне размене два града. Обе установе ће ускоро учествовати у заједничким продукцијским пројектима, размени аутора и уметника и обезбедити реципрочна гостовања у Новом Саду и Суботици. Предвиђена је и међусобна промоција приликом гостовања на фестивалима, разним догађајима и другим културним пројектима. Најважније је за све нас да се публици понуде најбољи културни садржаји и да реноме наше две институције буде на овом нивоу какав је деценијама уназад.

Директор Народног позоришта из Суботице се осврнуо и на огромну подршку града Суботице.

- Без учестале подршке које Народно позориште у Суботици има од свих локалних челника, не бисмо успели да све наше идеје и велике пројекте имплементирамо. Захваљујем се градночелнику Суботице, господину Стевану Бакићу на свему што чини како би се култура развијала у нашем граду.. У будућности нас очекују нове представе, нове идеје и нови пројекти који ће, сигуран сам, бити безусловно подржани од нашег града – закључио је Николић.

Иначе, Народно позориште из Суботице је средином маја потписало протокол о сарадњи са Народним позориштем из Београда, са којим је сарадња у овом моменту на веома високом нивоу. Размена представа, глумаца, репертоара и међусобног промовисања је у пуном јеку. Како је најавио директор Николић, у септембру се очекује и трећи потписани протокол о сарадњи и то са позориштем из Будимпеште.