Loading...

Почиње нова сезона

Почиње нова сезона

На, данас одржаној конференцији за новинаре, директор Народног позоришта, најавио је нову сезону и осврнуо се на успехе којима смо завршили претходну...Ево шта нас чека у сезони пред нама.

Нову сезону отварамо 28. августа представом “Кус петлић”, Драме на српском језику у режији Милана Нешковића. Одмах затим, 30. августа, Драма на мађарском језику извешће “Ожалошћену породицу” у режији Андреја Боке. Обе, вишеструко награђиване представе, биће одигране на сцени Јадран у оквиру прославе Дана града. Сезону почињемо раније, јер судећи према порукама које добијамо, наша публика с нестрпљењем ишчекује наш повратак на сцену и долазак у позориште. Због наше публике, сезону почињемо месец дана раније него обично.

У овој сезони, наставићемо у старом маниру, трудећи се да на сцену постављамо добре представе. Обе драме Народног позоришта планирају да изведу неколико премијера, како смо то чинили и до сада, а оно што ће бити новина јесте један заједнички пројекат Драме насрпском и Драме на мађарском језику наше куће.

Прва премијера Драме на српском језику у новој позоришној сезони биће комедија “Избирачица” коју је написао Коста Трифковић, а режију потписује Ива Милошевић и она је планирана за октобар. За април припремамо комедију “Бог масакра”, коју је написала Јасмина Реза, а режира је Јана Маричић. Заједнички пројекат обе драме Народног позоришта планиран је за фебруар следеће године и то ће бити Шекспирова комедија “Сан летње ноћи” у режији Оливере Ђорђевић.

Драма на мађарском језику тренутно ради Чеховљеву драму “Три сестре”, коју поставља редитељ Аба Шебешћен, а чија је премијера планирана за 17. септембар. За март је најављена премијера комада “Јужна Месопотамија” који, по свом тексту, поставља писац и редитељ Адам Фекете. А као последњи премијеран комад у овој сезони, биће изведен “Бановић Страхиња” Борислава Михајловића Михиза у режији Мирка Радоњића.

На репертоару Драме на српском језику ове сезоне биће већ добро познате представе: Кус петлић, Месец изнад Бафала, Два у један, Радничка хроника, Зла жена, Говорна мана, Сакати Били са Инишмана, Август у округу Осејџ, Гласине, Укроћена горопад и наравно, нове представе.

На репертоару Драме на мађарском језику биће представе, Дама из Макасима, Црни Петар, Кламов рат, Ожалошћна породица, Тестостерон, Шогорице и Игра у дворцу, као и нове представе које сам навео.

Што се тиче гостовања других театара, планови су ту, а као што знате у претходној сезони потписани су и протоколи о сарадњи са Српским народним позориштем из Новог Сада и Народним позориштем из Београда. Ту је и сарадња са другим позориштима, чије ћемо представе гледати на сцени Јадран, али прецизније податке о томе када, које позориште и са којом представом ће гостовати, зависи од усаглашавања и координације наше и других кућа. Репертоари, које сваки театар прави, усаглашавају се углавном на месечном нивоу, па ћемо тада имати и прецизније податке о разменама.

Новине у уметничком смислу су свакако пожење и добродошле. Међутим, ми имамо дугогодишњи и традиционални реноме који се не мења. Када је реч о иновативностима које ћемо радити ове сезоне, оне се огледају пре свега у гостовањима наших партнера са којима смо прошле сезоне потписали протоколе о сарадњи. Српско народно позориште из Новог Сада, гостоваће у Суботици са балетским асамблом, а наши суграђани ће имати прилике да уживају и у опери. Трудићемо се да што чешће угостимо ове врхунске уметнике, зато што то наша публика савакако заслужује. Такође, имаћемо прилике да погледамо неку од најбољих представа Народног позоришта из Београда, као и из других позоришиних кућа са којима наше позориште има дугогодишњу сарадњу.

Радови на новој згради Народног позоришта напредују. Новац је обезбеђен, а неки делови зграде већ су готови. Тренутно радимо на 8/2 фази, која обухвата све оне радове који до сада нису завшени. На јесен ове године ћемо кренути у реализацију овог дела. Одмах након тога позориште ће бити спремно за пуштање у рад. Након тога нам преостаје још само концертна дворана, која ће бити једна од најсавременијих у Европи, али она свакако није најдиректније у вези са театром. Оно што знам и што могу сигурно да обећам је да ће сви људи који су посредно или непосредно укључени у реконструкцију нашег позоришта, дати све од себе да се отварање закаже што пре и искористио бих прилику да се у име својих колега и у своје лично име, захвалим свим републичким и покрајинским институцијама које раде на овом великом пројекту, као и градоначелнику Суботице господину Стевану Бакићу на огромној подршци и залагању да се овај посао приведе што пре крају.

Током претходне сезоне, ми смо вредно радили, поштујући све рестриктивне мере ипонашајући се у складу са ситуацијом. Наш труд је публика препознала и остала нам је верна и током тог периода. Заиста можемо да будемо задовољни, јер иако су капацитети сцене Јадран били смањени, она је била испуњена до последњег места. Дугујемо захвалност публици на огромној подршци и стрпљењу, јер за неке представе било је тешко доћи до карте. И ове сезоне ћемо се максимално потрудити да испунимо њихова очекивања. Искористићу прилику да се свим својим колегама захвалим на професионалности и залагању да свој посао обаве на најбољи могући начин, чак и у тако тешким ситуацијама каква је била прошле године. Сезону смо завршили невероватним успесима, па да их се још једном подсетимо...

На 38. Нушићевим данима наша представа „Ожалошћена породица“ у режији Андреја Боке је победила, и то је први пут у историји овог фестивала, да је најбољом проглашена представа на мађарском језику. За глумицу вечери, публика је наградила нашу Чилу Памер за улогу Данице у овом Нушићевом комаду. На 25. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу, представа "Радничка хроника" у режији Вељка Мићуновића, добила је Специјалну награду "Ардалион" за ауторски тим и ансамбл представе. На 33. Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди, Ервин Палфи, глумац Драме на мађарском језику Народног позоришта освојио је награду за најбољу мушку улогу у представама “Растргните ме” (Позориште Костолањи Деже) и “Ожалошћена породица” (Народно позориште Суботица).

На 66. Стеријином позорју освојили смо девет награда:

- Стеријину награду за глумачко остварење и награду “Зоран Радмиловић” за бравуру, добила је МИЊА ПЕКОВИЋ,

- Стеријину награду за глумачко остварење добио је СРЂАН СЕКУЛИЋ,

- Стеријину награду за режију добио је МИЛАН НЕШКОВИЋ,

- Стеријину награду за костим добила је БИЉАНА ГРГУР,

- Стеријину награду за сценски говор добио је САША ЛАТИНОВИЋ,

- Стеријину награду из фонда “Дара Чаленић” за најбољег младог глумца добио је МИЛОШ ЛАЗИЋ,

- Награду продуцентске куће Сцомедиасцо за епизодну улогу добио је ИГОР ГРЕКСА,

- Награду Округлог стола критике за најбољу представу поделили су наш “Кус петлић” и“Витезови лаке мале”, позоришта Костолањи.

Срдачно Вас очекујемо и у новој сезони.