Loading...

Интернационални оперски дани у Суботици и Новом Саду

Интернационални оперски дани у Суботици и Новом Саду

Великим оперским концертом Музички мостови синоћ су у Народном позоришту у Суботици, почели први „Интернационални оперски дани“ у организацији града Суботице и Новог Сада и Српског народног позоришта, као партнера. Најбољи певачи региона, солисти опера Сарајева, Осијека, Скопља, Варне и Новог Сада, на суботичкој Сцени „Јадран“, под диригентском палицом директора Опере Хонг Конг Маестра Елиа Орчуола, публика је имала прилику да чује најлепше арије Вердија, Росинија, Бизеа, Пучинија. Уз солисте Српског народног позоришта – Марију Јелић, Стевана Каранца и Вишњу Радосав – на концерту су  наступили и сопран Аида Чорбаџић, тенор Ђорђи Чучковски, баритон Игор Кришто и баритон Пламен Димитров,  под диригентском палицом Елиа Орчула, који је тренутно уметнички и музички директор Еразмус омладинског оркестра у Риму, директор МТМ опере Хонг Конг, директор Програма за младе уметнике „Ла Циттаделла делл’Опера“ у Барију и главни диригент Каирске опере у Египту.  

Концерт у Суботици био је први део Интернационалних оперских дана. У склопу манифестације у Новом Саду је одржана и конференција на којој је разматрана сарадња и најављена прва оперска копродукција између Тиране, Скопља, Варне и Новог Сада, а која се наслања на тему Отвореног Балкана. Презентована је платформа која ће имати за циљ промоцију уметника из региона у Европи и свету. Интернационални оперски дани настављени су и округлим столом у Српском народном позоришту и окупили су преко 20 управника, оперских директора, агента, редитеља, критичара, композитора и музиколога из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Румуније, Бугарске, Албаније, Немачке и Италије.

Намера Српског народног позоришта је да ова манифестација буде прва у низу и да овај театар постане центар за будуће међународне сарадње и стварање музичких мостова. „Циљ Интернационалних оперских дана је да створимо платформу за будуће сарадње, размене, копродукције, заједничке пројекте са оперским кућама не само у региону и Европи, него и интернационално. Јако нам је битно да скренемо фокус на оперске куће на Балкану и да омогућимо нашим уметницима да гостују и истовремено да угостимо и уметнике других оперских кућа код нас у Српском Народном Позоришту“, нагласила је директорка опере Спрског народног позоришта, Сандра Миланков.

Гала концерт је одржан уз помоћ Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а Народно позориште у Суботици, као и публика, показали су се као одлични домаћини.