Loading...

Додела Награде „Љубинка Бобић“

Додела Награде „Љубинка Бобић“

У Народном позоришту у Суботици синоћ је било свечано. Славили смо таленат глумице Миње Пековић, захвални што имамо прилику да у њему уживамо. На репертоару је био  Кус петлић, а након представе Награда „Љубинка Бобић“ свечано је уручена нашој Мињи за улогу Миље Бушатлије. Како и доликује добром домаћину, добродошлицу гостима из Удружења драмских уметника Србије, пожелео је директор Народног позоришта Милош Николић: „Велика ми је част да вечерас стојим пред вама. Не можете ни да замислите колико сам, као директор и домаћин у овој кући, поносан на чињеницу што је престижна награда стигла у Суботицу у Народно позориште. Захвалан сам Удружењу драмских уметника Србије и жирију који је у конкуренцији 14 изузетних улога и уметника, издвојио нашу Мињу.“ 

Обраћајући се великану нашег глумишта и председнику Удружења, Небојши Дугалићу, Николић је рекао да верује да ће га следећи пут дочекати у нашој новој згради у коју ћемо ући следеће године. 

Небојша Дугалић рекао је да је Удужење ову награду установило 2005. године у знак сећања на Љубинку Бобић, глумицу »знамениту по својој етичности и по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште«. Награда се додељује сваке друге године глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије. У конкуренцији за награду било је четрнаест глумачких остварења реализованих у двогодишњем периоду од 1. септембра 2019. до 31. августа 2021. године. За Награду су номиновани (по азбучном реду презимена): Јована Беловић, Озрен Грабарић, Милена Живановић, Биљана Кескеновић, Анастасиа Мандић, Александар Маринковић, Сања Марковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Миња Пековић, Чаба Ралбовски, Марко Стојановић, Зоран Цвијановић и Душанка Стојановић Глид. Жири Удружења драмских уметника Србије, у саставу: глумци Раде Марјановић, Нела Михаиловић и Наташа Тапушковић, редитељ Славенко Салетовић и позоришна критичарка Ана Тасић (председница Жирија), једногласно је донео одлуку да Награду „Љубинка Бобић” за 2021. годину додели глумици МИЊИ ПЕКОВИЋ за улогу Миље Бушатлије у представи Кус петлић Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и у продукцији Народног позоришта у Суботици.“

Жири је у образложењу своје одлуке навео да је Миња Пековић вишеслојно, разиграно и заиста несвакидашње надахнуто створила лик Миље Бушатлије, једног од препознатљивих Поповићевих фигура маргиналаца са периферије, из којих се преливају упечатљиви животни сокови. Гротескно комично и сетно трагично у исто време, глумица је аутентично представила њен неуништив порив за преживљавањем, личним али и колективиним, у кризиним временима. Истовремено дрчна и нежна, наивна и промућурна, женствена и груба, Миља Миње Пековић је одраз парадоксалности живота, у целовитој истинитости. 

Захвална на награди, Миња је рекла да је глума ипак тимски рад и додала: “Ово признање сада иде на моје име, али без ових људи који су Миљи дали крила од прве читаће пробе до дана данашњег, неки су на сцени, а неки иза сцене  њих не видите, сви они чине магију позоришног стваралаштва. Мени је учињена велика част овим признањем. За мене је када чујем име Љубинка Бобић прва асоцијација у мојој глави виртуозност, бравура. Ја сам могла само да гледам снимке њене величанствене  глуме и дан данас када их видим, помислим колико је то још увек свеже, луцидно, надахнуто, вешто. Ја мислим да постојање ове награде уопште јесте наш начин, нас који настављамо традицију, да славимо глумачку вештину, да славимо “техне” који је код Љубинке Бобић био фасцинантан и дан данас му се дивимо. Част ми је припала да се нађем у друштву оних који су пре мене добили ову награду и када сам то чула најежила сам се, па погледала још једном сва та имена и то су људи које сам ја гледала, одрастала и уз њих се формирала као глумица. Велика ми је част да ме је на неки начин неко сврстао у екипу са њима. Зато бескрајно хвала.“- завршила је Миња Пековић, добивши громогласан аплауз.