Loading...

SPEKTAKULARAN DEWEY DELL U NARODNOM POZORIŠTU

SPEKTAKULARAN DEWEY DELL U NARODNOM POZORIŠTU

Oni koji su prethodne dve večeri bili na Sceni Jadran Narodnog pozorišta, gledali su pravi spektakl.  Jedna od najpoznatijih svetskih trupa za umetničku igru, vrhunski italijanski Dewey Dell, nakon nastupa na Beogradskom festivalu stigao je do  nas i oduševio nas je svojim savremenim  izvođenjem baleta Posvećenje proleća,  ruskog kompozitora Igora Stravinskog, nastalog davne 1913. godine.

“Posebno  mi je drago što deo onoga što je bilo pred beogradskom publikom na ovoj značajnoj manifestaciji za savremenu igru, može da gleda i naša publika. A po reakcijama onih koji su preksinoć i sinoć bili na Sceni Jadran, publiku smo baš obradovali. Neki su se, odmah posle prve večeri, zainteresovali i raspitivali se da li je ostalo još karata jer su želeli da gledaju ponovo. To najbolje govori o kvalitetu onoga što su videli” – izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

Deo jednog  od najznačajnijih evropskih festivala igri u čast, okupio je vrhunske umetnike, a u to su se uverili oni koji su  gledali Dewey Dell i spektakl Posvećenje proleća. Trupa postoji od 2006. godine a njihovo koreografsko istraživanje je inspirisano slikama iz istorije i životinjskog carstva.  Oni uspešno sarađuju sa važnim vizuelnim umetnicima, rediteljima, muzičarima. Delo, kojim su se predstavili našoj publici sastoji se iz više epizoda, koreografski je osavremenjeno i nastala je predstava koja očarava publiku. Zahvaljujući veštini izvođača, kroz niz interakcija, kroz snažnu igru, izuzetno maštovite kostime i maske, petoro plesača  je dočaralo osećaj borbe za opstanak i cikličnu prirodu života. Zaista smo imali čast da prisustvujemo jednom pravom scenskom spektaklu na našoj Sceni Jadran i tako smo postali deo bajkovitog sveta Dewey Dell-a koji je pre Beograda i Subotice videla publika u Melburnu, Sent Deniju, Londonu, Parizu, Veneciji…