Loading...

NARODNO POZORIŠTE SUBOTICA NA FESTIVALU U SLOVAČKOJ

NARODNO POZORIŠTE SUBOTICA NA FESTIVALU U SLOVAČKOJ

Članovi ansambla Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, danas su se vratili sa 1. Pozorišnog festivala za manjinske zajednice, koji je od 26. do 31. marta održan u gradu Komoranu u Slovačkoj. Festival u Pozorištu Jokai je bio revijalnog karaktera, a odigrano je osam predstava  iz Ukrajine, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Srbije. U našoj predstavi Banović Strahinja u režiji Mirka Radonjića, govori se na mađarskom i na srpskom jeziku, a osim toga ona je jedinstvena po tome što je donela sasvim novi pogled na ovu srpsku epsku priču. Ovakvo čitanje Banović Strahinje izazvalo je veliko interesovanje publike, kritike i kolega, što je potvrdio i razgovor nakon predstave u kojem smo mogli da čujemo da je naša predstava egzotična, da je filozofski duboko ispričala ono što je čoveku teško da izgovori i da je dramaturški najlepši mogući završetak festivala.

Upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić, naglasio je da su festivali veoma važni za svako pozorište i da oni pružaju mogućnost da pokažemo gde smo i da podelimo ono u čemu smo najbolji, kao i da vidimo kako to rade kolege. „Naša predstava je izvedena na mađarskom i na srpskom jeziku, što je dodatno naglasilo multikulturalnu dimenziju ovog gostovanja. Osim toga, ovo gostovanje subotičkog pozorišta bilo je značajno i za jačanje kulturnih veza između Srbije i Mađarske. Dijalog i saradnja među kulturama imaju ogroman značaj, a ovo je još jedan dokaz  da su srpska i mađarska kultura bliske i da na taj način treba podsticati i negovati međsobnu saradnju.“- završio je Nikolić

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, postavila je već nekoliko dela srpske kulturne baštine. Imali smo priliku da na Sceni Jadran gledamo Nušićevu Ožalošćenu prodicu, pa Banović Strahinju i pre nedelju dana i premijeru predstave Koštana, što dokazuje da uspešno i na mađarskom jeziku interpretiramo dela srpske književne tradicije i da ih publika rado gleda, a kritika ocenjuje kao veoma uspešne.