Loading...

Nagrade na Festivalu pobednika festivala u Rakovici

Nagrade na Festivalu pobednika festivala u Rakovici

Dodelom nagrada završene su XII Pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“. Ove godine, tokom šest festivalskih dana, publika je mogla u takmičarskom delu Festivala da pogleda neke od predstava profesionalnih pozorišta iz Srbije, koje su u prethodnoj sezoni bile nagrađene na pozorišnim festivalima. Selektor ovogodišnjeg Festivala bio je dramski umetnik Svetislav Goncić.

Stručni žiri je dodelio nagrade u četiri kategorije: Najbolja predstava, najbolja režija, kao i najbolji glumac i glumica. Žiri pubike je dodelio nagrade u dve kategorije: najbolja predstava i najbolje glumačko ostvarenje.

Nagrade najboljima su uručili direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica gospođa Marijana Butulija, predsednik Gradske opštine Rakovica gospodin Vladan Kocić, predsednica stručnog žirija dramska umetnica Snežana Savić i predsednik žirija publike Marko Radojičić.

U čast pobednika u revijalnom delu Festivala, odigrana je predstava Ustanove kulture „Vuk St. Karadžić“ – „Šuplji kamen“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Na XII Pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“ održanom od 15. do 20. oktobra 2019. godine, u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, stručni žiri u sastavu: Snežana Savić, predsednik, Feđa Stojanović, član i Željko Jovanović, član je video pet žanrovski različitih predstava i odlučio većinom glasova da:

• Nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi Kena Ludviga „Tenor na zajam“, u režiji Olivere Đorđević, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

• Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Ivi Milošević za režiju predstave „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

• Nagrada za najboljeg glumca dodeljuje se Aleksandru Ristoskom za ulogu Maksa u predstavi Kena Ludviga, „Tenor na zajam“, u režiji Olivere Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

• Nagrada za najbolju glumicu dodeljuje se Milici Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi „Zla Žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević, a u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

OBRAZLOŽENJE:

Nagrada za najbolju predstavu

“Tenor na zajam”

Ovaj visokokalorični vodvilj brzog ritma pleni svojom neobuzdanom energijom izbrušenog stila i nadahnutom igrom celokupnog ansambla somborskog pozorišta, koji je vešto sproveden između podvodnih stena kojima ova struktura obiluje.

Nagrada za najboljeg glumca

Najbolja muška uloga na ovom festivalu delo je mladog glumca Aleksandra Ristoskog, koji je svog junaka Maksa, uplašenog i nesrećno zaljubljenog mladića, na naše oči razvio u zrelog i odgovornog muškarca koji sve drži pod kontrolom.

Nagrada za najbolju glumicu

Milica Sužnjević je u ulozi Sultane, uspela ne samo da objedini, već i da uspešno pomiri dve dijametralno suprotne ljudske osobine i potrebe, zlo i žeđ za pažnjom i ljubavlju. NJena Zla žena nije obesna gospodarica koja zlostavlja sluge, već nesrećna žena koja se svojim zlom brani od tuge i sopstvene nesreće.

Nagrada za najbolju režiju

Sterijina “Zla žena” u interpretaciji Ive Milošević, izrazito je stilizovana analiza teskobe i samoće u maloj sredini u kojoj je usamljenost prirodno stanje koje, što bi rekao Sterija, nije lako trpeti.

NAGRADE ŽIRIJA PUBLIKE:

Žiri publike u sastavu: Marko Radojičić, predsednik, Danijela Simeunović, član i Miloš Simić, član, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi „U čije ime“ Narodnog pozorišta iz Niša, rađenu po tekstu Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića.

„Predstava koja je po našem mišljenju bila najkompletnija i najozbiljnija, ako uzmemo u obzir i tekst i aktuelnost tematike, ali i režiju, glumački ansambl i scensku upečatljivost. Svi ti elemanti su izazvali u nama saosećanje i duboke emocije o istinitoj priči i tužnoj sudbini glumaca u posleratnoj Jugoslaviji. Jedna iskrena, velika, ali i nepretenciozna predstava koja će, nadamo se, jako dugo živeti na repertoaru. U pitanju je „U ČIJE IME“, NP iz Niša.“

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljuje se Milanu Vasiću za ulogu Potkoljosina u predstavi „Ženidba” u režiji Milana Karadžića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Priština.

„Za najbolje glumačko ostvarenje festivala smo odabrali nekoga ko je imao veoma težak zadatak da publiku dovede do suza, ali smehom, da sve vreme bude dopadljiv na sveni, da izmami najviše aplauza i emocija. To je, po našem mišljenju pošlo za rukom našem dragom Milanu Vasiću, za ulogu u predstavi „Ženidba“ (NP Priština)“